• Aktuality
  • O nás
  • Články
  • Terminář
  • Zprávy z táborů
  • Skupinové fotogalerie
  • Táborové fotogalerie
  • Fotografie z Letních kempů
  • Tábory
  • Kontakty
  • Odkazy
  • Přihlášky na tábor
  • Podpora
  • Články
    Autor: Lucka Dr.
    Dne: 07.08.2023
    Příměšťák s podtitulem „Výpravy za přírodou“ byl naší letošní novinkou a zároveň dotační výzvou z Ústředí Pionýra. Ač se ze začátku zdálo, že z enviromentálních či přírodovědeckých aktivit nemůžeme sestavit týdenní program, opak byl pravdou. Na jednu aktivitu se nabalila druhá, dokonce jich bylo tolik, že jsme museli činnosti škrtat. Nakonec jsme si vytyčili denní témata, která jednotlivé aktivity pěkně sdružovala. Kromě různých venkovních míst po Brně jsme měli zázemí v již dříve osvědčené školní družině na ulici Botanická.

    První den jsme se seznamovacími hrami poznali, a pak byly účastníkům představeny celotýdenní „úkoly“. První úkol byl pěstování semen trávy v různých podmínkách. Děti se rozdělily do skupin a semínka zasadily. Mohli jsme je tak celý týden sledovat a zalévat v obyčejném květináči, v zavlažovacím květináči, v nízké misce, v květináči se speciální hlínou či ve foliovníku. Druhým úkolem byl sběr jakýkoliv „pokladů“ nalezených během našich aktivit v přírodě. Děti si tyto objekty z živé i neživé přírody schovávaly do přidělených boxů. Odpoledne jsme se vydali do Lužánek, kde proběhlo přírodovědné badatelské pozorování na téma „člověk a jeho svět“. Děti ve skupinkách i jednotlivě plnily úkoly, neformálně se vzdělávaly a aplikovaly teoretické znalosti do praxe. Celý týden se nám velmi osvědčilo nechat děti diskutovat o jejich práci a myšlenkách.

    Úterek byl ve znamení včel. Dopoledne jsme se potkali s Monikou Žďárkovou, zástupkyní novozélandské firmy s medem, která nám poutavě vyprávěla nejen o včelaření a výrobě medu na Novém Zélandu, děti také velmi nadchlo povídání o receptech s medem. Mnozí s chutí a vášní porovnávali péči o včely i následné využití včelích produktů se situací v ČR. Aby to vše nebylo jen teoreticky, navštívili jsme Otevřenou zahradu, kde úly také mají. Odpoledne jsme včelí výrobky poznávali, ochutnávali, vyráběli jsme včelí úkryty a domečky. Závěrem jsme zkusili i práci s voskem.

    Středa byla zvířecí. Dopoledne jsme jeli na Mokrou Horu za panem Dušanem Brodeckým, chovatelem papoušků a mnohonásobným mistrem republiky v chovu králíků. Děti se dozvěděly vše o životě a chovu těchto častých domácích mazlíčků a vyzkoušely si i péči o tato zvířata. Odpoledne jsme v lese pokračovali aktivitami na téma život a výživa živočichů a jejich význam pro přírodu a člověka.

    Čtvrtek jsme vyhlásili bezobalovým, recyklačním a bezezbytkovým dnem. Dopoledne bylo ve znamení aktivit přibližujících tato témata, opět proběhla velmi zapálená diskuze, především o třídění odpadu v jednotlivých rodinách. Odpoledne jsme navštívili klasický i bezobalový obchod, udělali jsme testovací nákup, správně jsme vytřídili veškerý nepořádek v odpadkovém koši a povídali si o tom, jak žít co možná nejvíc beze zbytku. Pro mnohé děti to byla velká neznámá, některé naopak spoustu věcí znaly z domova. Hovory, zda je lepší, jednodušší či levnější si jít do běžného obchodu koupit šampon, pečivo, mouku či jít s nádobami a vlastními látkovými sáčky do toho bezobalového, ukončili až vyzvedávající rodiče.

    V pátek jsme měli téma „voda“. Děti tvořily myšlenkové mapy, zkoušely drobné pokusy a hledaly vodu v přírodě. Diskuzi naplňoval především spor o kohoutkovou a balenou vodu. Odpoledne jsme vyhodnotili celotýdenní úkoly, děti popsaly péči o svůj květináč – jak často zalévaly, zda byl květináč v teple, na denním slunci… Nejvyšší tráva byla v zapařeném foliovníku, ale výsledek nebyl důležitý. Mnozí se velmi těšili, až otevřou šuplík se svými poklady, podělí se s ostatními, a řeknou, kde co našli a proč se je rozhodli uschovat. Vznikla tím nejen aktivita ve velmi harmonickém prostředí, ale mnohé děti našly další společné zájmy (sběr kamínků, herbář, či sběr mrtvých brouků). Na závěr jsme vytvořili domácí bublifuk z vody, jaru, solamylu a želatiny, ze kterého se všem dařilo dělat krásně velké bubliny.

    Počasí nám naštěstí přálo, a tak jsme mohly celý týden podnikat úžasné výpravy do přírody.